Master Tir cu arcul, Master Fitness: Descoperă-ți puterea... Hai să vezi

contact@tmarchery.ro +40722775156

Ce este un maestru?

Ces este un maestru | Tmarchery

Ce este un maestru?

….Am rămas mut când un coleg arcaș, auzind cum am salutat un vechi coleg de arcășie cu „te salut maestre”, a venit și a întrebat retoric…..ce este un maestru? Am încercat să încropesc o explicație, o definiție, însă aceasta a sunat ca o oală ciobită…și mi-am adus aminte de ce ne spunea profesorul nostru de matematică, „maestrul” Georgescu George: dacă nu știi să explici ceva, înseamnă că nu ai înțeles acel ceva.

M-am tot gândit la chestiunea asta…nu știu de ce nu îmi dădea pace…și atunci am înțeles ce îmi lipsea din explicație.

Drumul către Măiestrie: De la Începător la Expert

Există învățători, îndrumători, oameni cu care te simţi frate în cele ale sufletului, de parcă faci parte din aceeaşi familie spirituală cu ei. Apoi există mentori, cei care te învaţă cum să faci lucrurile.

Şi apoi… există maeştri. Maeştri în filosofie, în religie, în scris, în teologie, în gândire, în tehnică și….în arcășie. Dar mai ales în lucrurile care nu se văd.

Ale spiritului.

Cred că un maestru, se referă de fapt la aspectele care nu pot fi constatate cu ochiul liber. 

Cred că în prezența unui maestru, îmi dau seama de tot ce fac greşit. Unu.  
Şi doi, de ce anume era greşit tot ce făceam.

Am întâlnit maeștri în viața mea. Nu de multe ori. Acele momente sunt rare și de obicei îți dai seama că ai fost în prezența unui astfel de om de abia după ce ai plecat de la întâlnire. Pentru că înțelegerea, lumina pe care o ai după așa o discuție, te face să zâmbești, să fii ușor.

Una din astfel de discuții, cu un maestru, a avut loc într-o dimineață liniștită de 31 Decembrie….la o cafea, când într-o oră am înțeles cât nu am înțeles în doi ani de citit articole, ore de discuții cu diverși „specialiști”, și alte activități conexe.

Maestrul ca Mentor: Împărtășirea Cunoștințelor

Într-o discuție cu un maestru înțelegi, evident, simplu, brusc, ce şi de ce era greşit. Dintr-o simplă propoziţie, nici măcar o frază, pot pica luni de zile de încercări ratate.

« Maestrul, deci, aduce cu el pentru tine o respiraţie înaltă cât bolta unei catedrale », spre care te ridici, după ce stătusei ghemuit într-o cutie de carton în colţul acelei catedrale, ca un pui închis în incubator fără şansa de a creşte vreodată mare.

Te agitai, dar nu aveai cum să creşti mare singur, iar asta poate de ani de zile.

E sentimentul că lucrurile se fac complet altfel. Şi apoi siguranţa, certitudinea că aşa e, cum spune maestrul. Că pe acolo e direcţia.  

Invitație la Reflecție: Maestrul și Tu

În evoluția noastră personală, indiferent în ce domeniu căutăm această evoluție, e chiar nevoie să bâjbâi, pentru că apoi, când întâlneşti un maestru, dintr-o dată să poţi să îl recunoşti. Să laşi să cadă toate gesturile învăţate de tine cu greu.

Să îţi fie brusc, deodată, uşor, să înaintezi în trei săptămâni cât nu ai făcut o în trei ani.

Prin urmare, un maestru nu se vede niciodată. Nu îl vezi. Doar dacă ai zăbovit ani de zile pe o încercare anume fără mari rezultate, la finalul ei poţi descoperi un maestru.

”Cel de lângă tine nu are nevoie de el, şi nu îl vede”.

Iar după ce l-ai întâlnit, iarăşi nu se prea vede. Pentru că a făcut deja drumul.

De aceea, fii atent. Fii atent la oamenii din jurul tău. Poți întâlni mari surprize. Poți să cauți luni de zile un răspuns, și să întâlnești un maestru care să îți explice acel răspuns atât de simplu, atât de ușor… Uneori poate nici măcar nu explică, ci doar îl vezi….iar el va ști că l-ai văzut. Și vei înțelege.

Te uiți în jurul tău și vezi un om simplu, care prin muncă personală, prin sudoare, prin dorință, prin energie și sacrificii ajunge să stăpânească un domeniu atât de bine, că pare aproape magie. Te uiți la un arc custom…te gândești că fiecare piesă în parte a fost finisată la mână de un om, de un maestru, care a pus suflet acolo, care nu a dormit nopțile, care nu a mâncat o mâncare caldă, pentru că îl ardea sufletul să facă ceva perfect sau cât mai aproape de perfecțiune…

Sau stai la cafea cu un om…și zâmbind îți pune o întrebare care de fapt își declanșează răspunsurile la întrebările tale.

Zicea careva din istorie că atunci când știi să pui întrebarea corect, tu deja știi răspunsul.

Altfel spus, cel care ştie unde merge (maestrul) face cu un pas mai mult decât faci tu, fără direcţie, în ani de zile.

De aceea, când întâlneşti un astfel de om, simţi imediat. 

Da, cred că acesta este răspunsul corect…la întrebarea „Ce este un maestru?”

Iulian Andrei